Semestra på soligare breddgrader??

Trött på vädret här och funderar på att dra till soligare breddgrader för att få litet sol och värme? beach-455752_1280

Din vinterbleka hud kommer att få en chock när du går av flyget i tropikerna, därför har vi satt samman några tips till dig:

1) Skippa solariet!

Många nordbor säger att de solar i solarium innan de åker söderut för att «förbereda huden». Det är dock inte att rekommendera. Den färg du får av ett solariebesök ger inte huden något säkert skydd mor skador från solen. Huden skyddas bäst genom att låta den sakta och försiktigt vänja sig vid sol, och långsamt bygga upp både pigment och tjocklek. Solariumstrålarna är ofta lika starka som solen i tropiska länder. Solar du både i solarium och söderöver, blir därför den totala belastnin​gen på huden stor. Därmed ökar risken for hudskador.

2) Kolla vilket UV-index det är i landet du skall resa till (UVI)!

Resmål i tropikerna, till exempel Thailand, har extremt stark sol med UVI på 11 eller mer. Funderar du på hur du kan kolla opp detta har vi gjort det otroligt enkelt för dig!   Klicka bara här

 

3) Skydda dig extra mellan klockan 11 och 14 – och glöm inte barnen!NotStock8

  • Kläder och något på huvudet ger det bästa solskyddet för både barn och vuxna
  • Minimum solskyddsfaktor 30 på oskyddad hud
  • Solglasögon skydda ögonen
Barn skall inte sola sig för att bli bruna – och barn under ett år ska inte vara i direkt solljus över huvud taget. Alltför mycket sol i unga år kan leda till hudförändringar i vuxen ålder. Barn, både små och stora, behöver skyddas från direkt solljus mitt på dagen och alltid använda tunna kläder och solhatt. Kom ihåg: Barns hud är mycket mer känslig för solen än den vuxnes – använd inte dig själv som måttstock för hur barnen exponeras.
4) Låt huden vänja sig långsamt124235928_adj_220X330
Njut gärna av solen, men ta det försiktigt i starten. Huden måste vänja sig och ”tränas” i att öka melanin-produktionen som skyddar mot solen. Då kan den också bygga upp ett visst eget solskydd – men det görs inte på en kafferast.
Börja med att vara i solen under kort tid. Så kan man så sakteliga förlänga tiden i solen varefter melaninproduktionen ökar och huden blir mer motståndskraftig.
5) Använd en solkräm du litar på!
Mycket är spännande, annorlunda och billigt utlandet – också saker som är märkta med ”solkräm”. Köp inte solkräm som står exponerad den stekheta solen på en strandbar. Sök hellre upp ett apotek på plats om du inte har köpt solkräm innan du åker hemifrån. Köper du solkräm och tar med dig, så kom ihåg att packa ner den i det bagage du checkar in, och inte i handbagaget. De flesta förpackningar är större än den tillåtna volymen för handbagage och tas i beslag i säkerhetskontrollen. Snopet, dyrt och en dålig start på semestern!
Trevlig resa :-)